Intervju i iLiteratura

4 mars, 2016

Hur kom det sig att Aspekt började ge ut tjeckisk litteratur? Hur väljer vi ut våra böcker och vad har vi att se fram emot till hösten? Det och mycket mer avhandlas i en intervju med Aspekts Lova Meister på den tjeckiska sajten iLiteratura. Läs hela intervjun (på tjeckiska) här!

Klipp om Regler för löjligt uppförande

22 februari, 2016

”För nu sex år sedan utgav förlaget Aspekt Emil Hakls roman Föräldrar och barn, en vindlande dialog mellan en far och hans son som läste jag med största förtjusning. Hakl anknöt till en tjeckisk tradition av humoristiskt och anekdotiskt berättande, men efterhand formar sig också bokens irrande samtal till en smått rörande skildring av en lite tafatt men ändå nära relation. Sonen kan vara våldsamt irriterad på sin far, men det som allra mest irriterar honom är nog ändå insikten hur lika varandra de faktiskt är. Till läsglädjen bidrog Hakls suveräna förmåga att skriva dialog och översättarens förmåga att återge den på svenska. Nu återkommer förlaget med en långnovell av Hakl, Regler för löjligt uppförande, även denna suveränt översatt av Mats Larsson.” Sten Wistrand, Kulturdelen (läs hela recensionen här)

”Här handlar det om den förskräckande friheten, minnets bedräglighet och hur lite vi egentligen känner en människa som ändå står oss nära. Under den taggigt nonchalanta och slackeraktigt slängiga ytan gömmer sig en stor ömhet. Förlusten ekar som i ett tomt väntrum.” Ann Lingebrandt, Sydsvenskan (läs hela recensionen här)

”Jag kan inte säga mer än att det här är en 85-sidig miniatyr som bjuder på många skratt och ännu fler gåtfullheter. Tjeckisk humor således. Politisk humor. Humor kort och gott.” Thomas Nydahl, Nydahls occident (läs hela recensionen här)

Stockholms litteraturmässa

24 januari, 2016

Möt oss på Stockholms litteraturmässa som för första gången anordnas i Kulturhuset i Stockholm den 15-16 april!

Ny bok på väg

5 december, 2015

Hakl_ReglerSnart kommer en ny bok av Emil Hakl ut på Aspekt! Regler för löjligt uppförande är den fristående fortsättningen till romanen Föräldrar och barn, och även denna gång är det Mats Larsson som står för översättningen. Nyfiken? Här kan du läsa första kapitlet i denna fickvänliga bok som inleder en ny serie med böcker i det lilla formatet från Aspekt: Regler för löjligt uppförande (pdf)

Aspekt på Bokmässan

24 augusti, 2015

På årets bokmässa kommer Aspekt att delta i en panel med förläggande översättare (Översättarlust, Rum för översättning, torsdag 29 september kl 12) och i ett samtal om översättardrivna förlag (Café Europa, torsdag 29 september kl 13.30). Varmt välkomna!

Världens längsta bokbord

13 juli, 2015

Världens längsta bokbord fyller 25 år! Aspekt är förstås med, så passa på att komma förbi och möta oss i vimlet på Drottninggatan söndagen den 16 augusti under Stockholms kulturfestival! Mer info här!

Årets bok

10 december, 2014

Skiss omsl Hrabal 135x195 form4 r10 v2utskj.inddDet är med stor glädje och stolthet vi kan berätta att Den lilla staden där tiden stannade av Bohumil Hrabal har utsetts till årets bok i kategorin klassiker av Svenska Dagbladet (30/11-14), men tyvärr måste vi i samma andetag berätta att boken är slut på förlaget. En ironi värdig Hrabal själv!

För den som verkligen vill få tag i ett exemplar kan vi tipsa om att några böcker fortfarande finns kvar hos Adlibris och att det möjligen kan finnas kvar en bok i Söderbokhandeln eller Hedengrens bokhandel i Stockholm.

Den lilla staden i SvD

28 juli, 2014

Mitt i sommarvärmen kom en fin recension av Den lilla staden där tiden stannade i Svenska Dagbladet. Eva Johansson skriver att ”den uppsluppet glimrande prosan formligen dansar fram över sidorna och fångar livet i författarens barndomsstad Nymburk från 20-tal till 60-tal med humor och värme och med en dämpad men tydlig politisk skärpa” och tycker att ”det är roligt, vackert och alldeles underbart”.

Läs mer här: SVD_Recension_Den lilla staden_140725 (pdf)!

Den lilla staden – pressklipp

22 juni, 2014

”I utmärkt översättning presenteras nu Bohumil Hrabals roman Den lilla staden där tiden stannade. En varmhjärtad berättelse från Tjeckiens mest älskade författare.” /Olof Kleberg, Västerbottens-Kuriren

”En sak måste genast och utan dröjsmål sägas: Bohumil Hrabals Den lilla staden där tiden stannade är en helt underbar liten bok. Så var det sagt.” Sten Wistrand, Kulturdelen

”Det vilar ett magiskt skimmer över det lätt osannolika bryggeriet i staden Nymburk vid Elbe. Fadern Francin och den charmerande skrodören farbror Pepin ses med den fantasifulle sonens ögon under en fyrtioårsperiod från 1920-talet och framåt. Hrabal är verkligen en skicklig berättare som med sin egensinniga och poetiska prosa förmår hålla samman denna ström av lätt farsartade anekdoter. Bokens grundton är mycket vemodig. Livet är för kort, den värld som här väcks till liv i staden där tiden stannade är för alltid förlorad. En i flera bemärkelser fantastisk berättelse i ledig svensk tolkning.” Mikael Wallin, BTJ 14114299

Öppet hus 10-11 maj

3 maj, 2014

Passa på att titta in i ateljéhuset Glasbruksgatan 25 nästa helg och möt Dag Malmberg, konstnären som illustrerat Fråga pappa av Jan Balabán.

CRI-21608 CRI-21601 CRI-21605

Utställning med originalen till illustrationerna, bokbord, kafé och mycket mer. Väl mötta!

Tid: lördag 10 maj och söndag 11 maj, kl. 13-17
Plats: Ateljéhuset, Glasbruksgatan 25, Stockholm
Mer info och karta här!